2 Ağustos 2012 Perşembe

Empresyonizm

,

Empresyonizm akımının bir diğer adına da izlenimcilik denir.Bu akım 19.yüzyılın sonlarında Fransa’da ortaya çıkmıştır.Empresyonizm ilk önce resimde, daha sonra da edebiyatta etkisini göstermiştir.Dış dünyanın sanatçıda bıraktığı izlenimi ve etkileri anlamaya çalışmıştır.Onlara göre sanatçı, dünyayı olduğu gibi anlatmaz.Sadece hayallerle süslenmiş izlenimler yardımıyla anlatılabilir.Sembolizmin yani simgeciliğin uzantısı sayabileceğimiz empresyonizmin sanat için sanat anlayışını benimsemiştir.Sanatçılar, ölçü ve uyağa pek önem vermezler. Onlara göre gerçek, kişisel izlenimlere göre değişir.Bu izlenimler de görecelidir ; yani bağıntılı, sanatçıdan sanatçıya değişebilen farklılık gösterebilen niteliktedir.
Empresyonizmin temsilcileri şunlardır:Marie Rilke(Önemli yapıtları: Christop Rilke’nin Aşk ve Ölüm Şarkısı. Duino Mersiyeri…) ve James Joyce (Önemli yapıtları : Sürgünler. Bir Delikanlının Sanatçı olarak portresi)dir.
Empresyonizmin Türk Edebiyatındaki Temsilcileri:Ahmet Muhip Dıranas ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi sanatçıların kimi şiirlerinde bu akımın etkileri görülür.
Edebiyat eleştirmeni Kleber Haedens’e göre, empresyonist şiirlerde sözcükler, yepyeni biçimlerde birleşip, bir fosfor ışığı içinde yıkanırlar.
Bu akım en çok resimde etkili olmuştur. Edebiyatta geliştiği başlıca türleri şiir ve tiyatrodur.
Empresyonizmin Önemli Sanatçıları
Arthur Rimbaud
R. Marie Rilke
Paul Verlaine

0 yorum to “Empresyonizm”

Yorum Gönder

Sitemize kayıtlı değilseniz Ad/Url bölümünü seçerek yorum yazabilirsiniz

 

ProBilgi Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger